IT-ПРОФЕСІЇ МАЙБУТНЬОГО ДЛЯ ДІТЕЙ

16 червня, 2020

Поки Ілон Маск запускає перші приватні ракети в космос, вчені за допомогою 3D-принтерів створюють людські органи, а уряди Японії, США, Китаю та Німеччини інвестують мільярди доларів у розвиток технологій штучного інтелекту, машинного навчання та робототехніки, у світі з’являються нові IT-професії.

Сфера інформаційних технологій — одна з галузей у світі, що найбільш швидко розвиваються. А зміни, що відбуваються в ній, відкривають фантастичні можливості перед нашими дітьми. Футуристичний прогноз від «Атлас нових професій» обіцяє нам поява 10 IT-професій майбутнього:

  1. Проектувальник нейроінтерфейсів

Фахівець, який займається розробкою інтерфейсів (сумісних із нервовою системою людини) для управління комп’ютерами та роботами. Вже сьогодні нейроінтерфейси використовує австралійська компанія Emotiv Epoc, розробники якої створюють спеціальні нейрошоломи для керування персонажами в онлайн-іграх. Експерти прогнозують, що в майбутньому за допомогою нейроінтерфейсів можна буде керувати різними інструментами і навіть спілкуватися з людьми без слів, як у системі DARPA Silent Talk, що розробляється вже сьогодні.

Необхідні навички та вміння: системне мислення, міжгалузева комунікація, навички управління проектами та міжгалузевої комунікації, мультимовність, знання у галузі програмування, штучного інтелекту та робототехніки.

  1. Кібертехнік розумних середовищ

Передбачається, що в майбутньому будинки та підприємства будуть відокремлені від Світової мережі у свої окремі сегменти, так звані «розумні середовища», які будуть пов’язані з глобальною мережею за допомогою низькорівневих з’єднань. Кібертехніки обслуговуватимуть ці інформаційні інфраструктури та забезпечуватимуть їхню безпеку.

Необхідні навички та вміння: системне мислення, знання у сферах програмування, робототехніки та готовність до роботи в умовах невизначеності.

  1. Куратор інформаційної безпеки

Куратор інформаційної безпеки – професіонал, який відповідає за безпеку технологічних процесів на автоматизованих виробництвах. Головне його завдання — контроль стабільної та стійкої системи управління та захист процесів обробки інформації, йому необхідно вміти оперативно реагувати на похибки в роботі системи, що виникають, і оперативно усувати нові вразливості.

Необхідні навички та вміння: системне мислення, управління проектами, знання у сферах програмування, робототехніки, штучного інтелекту та готовність до роботи в умовах невизначеності.

  1. Консультант з безпеки особистого профілю

Головне завдання цього фахівця – робота з іміджем клієнтів в інтернеті. Часто трапляється так, що конкуренти з бізнесу розміщують замовлення або неправдиві відгуки, щоб переманити клієнтів в інтернеті. За замовленнями клієнтів консультант з безпеки особистого профілю проводить аудити профілів замовників щодо виявлення вразливостей, забезпечення конфіденційності та загальної безпеки. Щоб добре робити свою роботу, цьому фахівцю потрібно розбиратися у програмуванні, бути відмінним віртуальним детективом, аналітиком, іміджмейкером та знати юридичні тонкощі у IT-сфері.

Необхідні навички та вміння: системне мислення, знання у сферах програмування, штучного інтелекту, робототехніки, клієнтоорієнтованість та бажання працювати з людьми.

  1. Кіберслідчий

Кіберслідчий — спеціаліст, який займається виявленням, попередженням та розслідуванням кіберзлочинів. Професія підійде тим, кому цікаві: економіка, криміналістика, право, інформатика та суспільствознавство. Насправді кіберслідчі вже активно працюють і в наш час, а в майбутньому потреба у фахівцях цього роду тільки зросте.

Необхідні навички та вміння: аналітичне, практичне та наочно-подібне мислення, програмування, знання в галузі штучного інтелекту та робототехніки, аналітики даних.

  1. IT-аудитор

Зміщення людської праці в область автоматизованої обробки даних – тренд останніх 5 років. У зв’язку з цим виникла потреба у такій професії, як IT-аудитори. Це фахівці зі спеціалізацією у сфері розробки ПЗ. IT-аудитори працюють зі складними IT-системами, обробляють дані та приймають на їх основі рішення, усувають помилки, злам яких потенційно несе високі ризики для компаній.

Необхідні навички та вміння: системне мислення, програмування, знання в галузі робототехніки та штучного інтелекту, клієнтоорієнтованість.

  1. Розробник моделей Big Data

Фахівець, який займається проектуванням систем збирання та обробки великих масивів даних, розробляє інтерфейси збирання та аналітичні моделі. В Україні вже є попит на вакансії за цією спеціальністю, у найближчі 10 років він значно збільшиться.

Необхідні навички та вміння: управління проектами, міжгалузева комунікація, системне мислення та знання у галузі програмування, штучного інтелекту.

  1. Цифровий лінгвіст

Цифрові лінгвісти будуть потрібні у великих IT-компаніях, діяльність яких пов’язана з обробкою великих обсягів текстових і мовних даних. Фактично, фахівці цього профілю вже затребувані у торгівлі, ЗМІ, фінансах, охороні здоров’я та інших галузях, де стало необхідним застосування сучасних інформаційних технологій до лінгвістичних даних.

Необхідні дані та вміння: системне мислення, міжгалузева комунікація, мультимовність та мультикультурність, програмування та клієнтоорієнтованість.

  1. IT-євангеліст

IT-євангеліст — експерт, який займається просуванням нових IT-продуктів у широкі маси. Головне завдання цього фахівця — досконально розбиратися в рекламованому продукті та з найвигіднішого боку показати його цінності аудиторії. Як приклад IT-євангеліста можна назвати Гая Кавасакі, який свого часу був відповідальним за просування першого комп’ютера Macintosh. Фактично він був першим, хто зміг переконати величезну кількість людей перейти на нові технології. Головна особливість IT-євангеліста в тому, що він не зациклений на маркетингу та продажах, а сконцентрований на тому, щоб зробити цей світ кращим.

Необхідні навички та вміння: управління проектами, мультимовність та мультикультурність, клієнтоорієнтованість, здатність розумітися на нових технологіях та дружелюбність по відношенню до людей.

10. Архітектор інформаційних систем

IT-архітектор — спеціаліст, який проектує бази даних, розробляє алгоритми дії, забезпечує ефективне звернення користувачів до сховищ даних. Також фахівці цього профілю можуть займатися розробкою, створенням та підтримкою структури програмного забезпечення, серверів, окремих модулів у програмі.

Необхідні навички та вміння: широкий кругозір, системне мислення, управління проектами, програмування (досвід розробки ПЗ та інформаційних систем), мультимовність.

Замість завершення:

А на завершення ми хотіли б поділитися з вами кількома рекомендаціями, які допоможуть діяти мудро, коли настане час допомогти дитині визначитися з професією:

— Постарайтеся дати дитині можливість самостійно вибрати ту спеціальність, яка йому цікава, на своєму власному виборі краще не наполягати;

— розповідайте дитині, які професії майбутнього для дітей зараз є перспективними і чим вони особливо цікаві;

— не примушуйте дитину вчитися заради диплома, краще витрачайте час на пошуки чудового навчального закладу, в якому йому зможуть допомогти самореалізуватися в цікавому напрямі.
Фахівець, який займається проектуванням систем збирання та обробки великих масивів даних, розробляє інтерфейси збирання та аналітичні моделі. В Україні вже є попит на вакансії за цією спеціальністю, у найближчі 10 років він значно збільшиться.

Необхідні навички та вміння: управління проектами, міжгалузева комунікація, системне мислення та знання у галузі програмування, штучного інтелекту.