Про наш курс Ардуїно

2 серпня, 2019

З появою Arduino створювати гаджети стало дуже просто. І це не перебільшення 🙂 Сьогодні підлітки розробляють нескладні з технічного погляду пристрої на базі цієї платформи: програмують автономних роботів (автомобілі, танки та дрони), а також різні автоматизовані пристрої (годівниці, інкубатори, елементи розумного будинку і навіть аналізатори ДНК!).

Але якщо наші читачі ніколи раніше не чули нічого про Arduino, і не розуміють цінність навчання дитини на нашому курсі, то, мабуть, давайте почнемо з базової інформації про платформу. А далі детально розповімо, які навички та знання набувають діти, відвідуючи наші заняття.

Про Arduino

Arduinoпрограмно-апаратна платформа, основними компонентами якої є програмована плата з мікроконтролером та обв’язкою для простого прототипування та середовище розробки. Arduino використовується для створення автономних інтерактивних об’єктів та підключається до програмного забезпечення. Плати Arduino (яких існує велика різноманітність залежно від вимог до майбутнього пристрою)обладнані аналоговими цифровими портами, до яких підключаються світлодіоди, мотори, екрани.

Коли мова заходить про Arduino, багато хто з нас становить плату. Але Arduino – не просто плата, контролер чи мікросхема. Це платформа, що включає не тільки апаратну, а й програмну частину — середовище розробки з бібліотеками та драйверами для простої розробки програм мовою С++. Найчастіше для навчання дітей використовують окремі контролери: Arduino UNO, Mega або Nano.

Історія появи Arduino

Проект був придуманий доцентом Interaction Design Institute Ivrea на ім’я Массімо Банці, який шукав спосіб створити доступне і нескладне рішення для навчання студентів програмуванню мікроконтролерів та схемотехніки. Аналогічні пристрої тоді коштували пристойних грошей і були вкрай незручні в програмуванні. У розробці йому допомогли Девід Куартілльз (David Cuartielles), Джанлука Мартіно (Gianluka Martino), Том Іго (Tom Igoe) та Девід Меліс (David Mellis). Сама назва Arduino була придумана Массімо на честь бару в Івреї, власником якого він був.

Перший прототип пристрою був виконаний ціною 30 доларів, що зробило його доступним для придбання студентами. Для плати навіть не довелося вигадувати процесор. На це просто не вистачило б часу і грошей. Тому «мозком» першої Ардуїно став гранично дешевий чіп Atmega8. Ось так і з’явилася Arduino, платформа, яка подарувала світові аматорської електроніки нові можливості. Раніше був потрібен диплом інженера, знання низькорівневого програмування, схемотехніки та іншого, щоб розробити, наприклад, систему розумного будинку. А про те, що мікроелектронікою можуть займатися діти і не було. Нині все змінилося.

На сьогоднішній день платформа залишається найпопулярнішою для навчання дітей та студентів програмування мікроконтролерів та схемотехніки, оскільки має низький поріг входження, а також є відкритою, що дозволяє створювати нові сумісні пристрої та бібліотеки та ще більше відкриває простір для творчості.

Ідемо далі.

Чому курси Arduino?

Курс Arduino дає дітям знання з галузі програмування, механіки, електроніки та автоматичного управління. Програма курсу побудована від простого до складного. Теорію пояснюємо максимально доступно, щоби цікаво і зрозуміло було всім.

На нашому курсі багато інтенсивної практики. Діти знайомляться з основами електроніки, навчаються збирати схеми та підключати їх, а також працювати з аналоговими та цифровими даними, знайомляться з основами С\С++, пишуть прості програми для платформи Arduino.

До закінчення навчання діти мають досвід програмування робота — сумо на базі arduino-сумісного контролера Atmega32U4, можуть настроювати управління пристроєм за допомогою інтерфейсів, або роботу робота в автономному режимі(без людини) наприклад , для участі у змаганнях.

Чим відрізняється курс Arduino від Lego?

Зазвичай ми рекомендуємо дітям розпочинати навчання робототехніки з курсу Lego. Цей курс дає освітню базу, яка допомагає швидше засвоювати нові знання з курсу Arduino. На курсі Lego діти навчаються створювати та програмувати роботів на базі конструктора Lego Mindstorms EV3.

Порівнювати цей конструктор і платформу Arduino немає сенсу, тому що у них різні функціональні призначення та освітні можливості. Але починати програмувати перші роботи легше з Lego Mindstorms EV3.

*Більше деталей про курс Lego тут.

Чи потрібні знання мікроелектроніки, щоб «надійти»?

Щоб навчатися на курсі Arduino дитині достатньо шкільних знань з математики, фізики та інформатики. Але якщо з якихось причин школяр не мав особливого інтересу вивчати ці науки, не страшно. Ми допоможемо розібратися в процесі навчання на наших курсах. А заразом і підтягнемо успішність у школі з цих предметів.

Як записатися на курс?

Щоб записатися на курс, дитині потрібно буде попередньо написати нескладний тест. Ми пропонуємо відвідати безкоштовний урок та познайомитися з нами ближче. А після закінчення заняття наш майбутній студент напише тест, результати якого допоможуть підібрати для нього оптимальну групу (таку, щоб у всіх дітей приблизно однаковий рівень знань).
Щоб записати дитину на перше безкоштовне заняття, зв’яжіться з нами будь-яким зручним способом. Контакти вказані тут.