Робототехніка в NIX Academy

2 серпня, 2019

Відкриття виставки робототехніки IROS 2018 у Мадриді. Вітальну промову говорить чинний король Іспанії Філіпп VI. Після нього на сцену виходить Марк Райдер, фундатор Boston Dynamics. Марк привів із собою Sport Mini – одного з найтехнологічніших (на сьогоднішній день) роботів у світі. Починається показовий тест на функціонал.

Глядачі захоплено спостерігають, як спритно Sport Mini виконує команди, витончено та легко пересуваючись по сцені. Потім на величезному екрані запускається відео, де Sport Mini запалює танцює. Так-так, цей робот і таке може!

Головною новиною стало те, що робот незабаром почне патрулювати будівельні майданчики у Японії. Пробні тести автономного проходу Sport Mini вже відбулися і показали дуже успішні результати. Це буде перше комерційне використання розробок Boston Dynamics.

Слідом за Марком розробку представляє стартап зі Швейцарії — ANYbotics. Хлопці створили робота ANYmal. Ця «машина» вміє відчувати, бачити, вільно пересуватися пересіченою місцевістю та долати струмки. Передбачається, що ANYmal, як і Sport Mini, незабаром почне патрулювати промислові об’єкти та брати участь у пошуково-рятувальних операціях.

Кожен із цих проектів з’явився завдяки захопленню робототехнікою. Курси робототехніки – перший ступінь до програмування, перший крок у світ IT. Якщо дитина стала виявляти інтерес до робіт LEGO, їй потрібно допомогти розвивати навички. Хто знає, можливо, у майбутньому він стане винахідником нових роботів Boston Dynamics?

Готові поділитися з вами, які навички та знання дитина отримує на курсі робототехніки і де їх можна застосовувати найближчим часом.

Почнемо з насущного: що корисна робототехніка?

#1. Дитина вчиться створювати алгоритми, щоб зробити робота розумнішою

Процес створення алгоритмів – відмінний тренажер логіки. Діти стають більш уважними до деталей, коли концентруються на складання. Головне питання на першому етапі – чому не працює? На другому етапі чому це працює так? А потім починається чиста творчість: цікаво, а якщо…

#2. Дитина покращує знання в галузі математики, інформатики та фізики

Робототехніка поєднує конструювання роботів, вивчення азів програмування, фізики, інформатики та математики. У комплексі все це позитивно впливає на успішність у школі. Але головне – робототехніка дає технічну базу в інженерних науках. Знання в галузі механіки, автоматики, електроніки та сканування допомагають дітям зрозуміти, що їм подобається, чим вони хочуть займатися у майбутньому.

#3. Дитина вчиться працювати індивідуально та в команді

Частина нашого курсу Lego розроблена так, щоб діти могли працювати командою над одним проектом. Так вони швидше дізнаються один про одного і якісніше взаємодіють. Інша частина курсу відведено на індивідуальну роботу, під час якої кожна дитина створює власний проект, а на відкритому уроці «презентує» його в неформальній обстановці.

#4. Дитина вчиться розраховувати час виконання завдань

Ми розробили два формати уроків робототехніки. Відрізняються вони лише тимчасовою тривалістю: перший формат займає 90 хвилин, а другий три години (з урахуванням перерв). Незалежно від того, який формат вибирає дитина, за весь період навчання у неї виробляється звичка виконувати всі завдання у відведений час.

# 5. Дитина вчиться «презентувати» проекти

Ми вчимо дітей грамотно презентувати проекти та почуватися впевнено під час так званого «захисту» — відкритих уроків, на які приходять батьки. Ви будете приємно здивовані, коли побачите, що ваша дитина не боїться, а навпаки — швидше хоче показати, чому вона змогла «навчити» робота. Надалі навичка презентації проектів допомагає хлопцям перемагати на конкурсах та олімпіадах з робототехніки.

Як ми навчаємо робототехніки?

Під час навчання використовуємо архітектор Lego Mindstorms EV3. Його перша модель була розроблена у вересні 2013 року, з того часу кілька разів модифікована та покращена. Більш відповідного конструктора для вивчення робототехніки поки що немає у світі.

Складається набір з двигунів, датчиків, програмного забезпечення, пульта дистанційного керування та 550 окремих деталей. З базового набору можна збирати 17 видів роботів, серед яких: робот-гуманоїд, стріляючий скорпіон, вилочний навантажувач, гоночна вантажівка, крокуючий динозавр, електрогітара та інші.

Діти з легкістю його збирають, дотримуючись простої інструкції та рекомендацій викладача. А ось любителі «Зоряних війн» найчастіше створюють роботів за мотивами відомого R2D2. У світі Lego ця модель має робочу назву EV3D4.

EV3D4 вміє спілкуватися, слідувати за своїм творцем і навіть переміщатися за заданим маршрутом (в нього вбудовується ІЧ-маяк). Це один із роботів, який підтримує найбільший набір сценаріїв.

Під час навчання на нашому курсі діти самостійно створюють алгоритми, які дозволяють роботам ставати розумнішими.

Система навчання на наших курсах побудована від простого до складного. Для успішного старту дітям не потрібна підготовка чи будь-які навички.
На перших уроках діти знайомляться з конструктором, дізнаються, з яких деталей він складається, яких роботів можна з нього створювати.

А далі вже починається найцікавіше – основи механіки та програмування роботів. Такий підхід забезпечує максимальну ефективність навчання на курсах робототехніки.

P.S. Щоб записатися до нас на пробний урок, зателефонуйте нашому адміністратору або зв’яжіться за допомогою помічника на цьому сайті. Будемо раді бачити вашу дитину в NIX Academy!