ТОП-3 книги для юних програмістів

1 серпня, 2019

У цій статті представлена добірка книг з JavaScript та Python. Є хороші подарунки, є погані подарунки, а є найкращі подарунки — книги:) Якщо дитина вивчає програмування, вона буде рада такому подарунку, як одна з цих книг.

Книжка №1. Нік Морган JavaScript для дітей. Самовчитель з програмування»

Головна перевага цієї книги — вона написана простою мовою про складні речі. Після її прочитання діти зможуть створювати свої перші прості ігри: «Змійки» та «Шибениці», дізнаються як малювати за допомогою JavaScript, робити інтерактивні web-сторінки.


Весь теоретичний матеріал супроводжується барвистими ілюстраціями та зрозумілими інструкціями. Рекомендована книга для дітей віком від 10 років. Правда, варто відзначити, що мова оригіналу (англійська) простіше для розуміння, ніж переклад російською. У російській версії використовуються складні обороти та терміни, які набагато простіше описані в англійській. Тож якщо дитина вміє читати англійською мовою, беріть англомовну версію.

Книжка №2. Картер Сенд, Уоррен Сенд «Hello World! Цікаве програмування»

Цю книгу було написано двома людьми: дорослим материм програмістом та його сином, який зовсім недавно був підлітком, тому знає, як часом складно буває вчитися. Уоррен простежив, щоб тато пояснювався не дуже хитромудро, тому книга вийшла доступною в плані викладу інформації. Дійсно для дітей. Отже, якщо дитина тільки почала вивчати програмування мовою Python – складність та якість подачі матеріалу – те, що потрібно.

Книга № 3. Джейсон Бріггс «Python для дітей»

«Python для дітей» — докладний самовчитель, який допоможе дитині освоїти одну з найпопулярніших мов програмування. Книга містить теоретичний матеріал, який навчає дітей:

  1. правильно використовувати основні елементи програмування Python;
  2. анімувати зображення за допомогою спеціального модуля tkinter;
  3. створювати нескладні ігри.

Говорячи про головні переваги книги, можна виділити не тільки доступно описаний теоретичний матеріал, а й глосарій, за допомогою якого дитина може ознайомитися з термінологією.

А на завершення книги міститься кілька рекомендацій від автора (відомого програміста та за сумісництвом редактора Java Developer’s) на тему розвитку навичок програмування у майбутньому. Автор статті пише про те, що варто вивчити додатково, щоб стати професіоналом у сфері розробки.

P.S. Які книги не читали б діти, лише при систематичному вивченні матеріалів та постійній практиці, вони навчаться програмувати та добиватися відмінних результатів у IT-сфері.